fbpx

az Inner Balance használati utasítása

Első lépések

Inner Balance HeartMath Bluetooth pulzusérzékelő.

Első lépésként töltse le mobiltelefonjára az Inner Balance applikációt.

NE “párosítsa” a Bluetooth-érzékelőt telefonjával vagy táblagépével az eszköz beállításai között. Ehelyett egyszerűen indítsa el az Inner Balance alkalmazást és az érzékelőt és automatikusan összekapcsolódnak amikor megérinti a Start gombot a munkamenet futtatásához.

Az érzékelő töltése

Kérjük, töltse fel az első használat előtt 2 órát. Teljes töltés után nyissa meg az alkalmazást a telefonján

Helyezze a fülimpulzus-érzékelőt a füllebeny közepére. Röviden nyomja meg a bekapcsológombot. Ellenőrizze, hogy az érzékelő LED-je világít-e. Nyomja meg az alkalmazásban a Start gombot a „session” nézetben.

Amikor megjelenik a keresési párbeszédpanel, válassza ki a listából az Inner Balance  érzékelőjétt (pl:HeartMath-HRV-A123). Ha más HeartMath (bluetooth) érzékelők közelében tartózkodik, ellenőrizze és válassza ki azt, amelynek az utolsó 4 karaktere megegyezik az Ön érzékelője hátulján található azonosító címkével. Megjegyzés: Ha nem látja ezt a párbeszédpanelt a további használat során, érintse meg a Start gombot. Hosszan nyomva a bekapcsológombot a készüléket kikapcsolja.

 

Munkamenet elindítása és leállítása.

 

Az alsó eszköztár úgy aktiválható, hogy bármelyik munkamenet nézetben egyszer megérinti a képernyőt. A Start gomb az eszköztár közepén található.

 

 

Ha nincs érzékelő csatlakoztatva, akkor a Start megérintésével a rendszer az érzékelő keresését kéri.

 

Miután egy munkamenet elkezdődött, a Start gomb Stop gombá változik:

 

 

Itt található még egy hangulatjel ikon a bal oldalon a hangulat naplózásához és egy hang ki/be kapcsolás gomb a jobb oldalon.

 

Miután a munkamenet fut, megjelenik az első munkamenet képernyő “Mandala”. Figyelje  a képernyő alján megjelenő utasításokat.

 

 

Ha a hangulatválasztás be van kapcsolva, akkor előbb az jelenik meg. A funkció kikapcsolásához lásd a következő oldalon található Beállítások részt

 

Egy gyakorlás során több különböző képernyő aktív. Kiválaszthatja balról jobbra csúsztatva az eszközön hogy melyiket szeretné látni. A Be- és kikapcsoláshoz lásd: “Settings”-Beállítások

 

Munkamenet „Session” nézetek

 

A képernyő tetején látható a pulzusszám változása (HRV) mintázata. A HRV szép sima szinusz görbe lesz , amikor koherenciába * vagy a belső egyensúly állapotában van. A HRV alatti kis pont jelzi a koherencia szintjét, piros az alacsony, kék a közepes és a zöld a magas. A képernyő közepén található színes “Mandala” kijelző segít a légzésben, hogy növelje a koherenciát.

 

A kör határán lévő piros, kék és zöld négyzetek “5” másodpercenként hozzáadódnak, és megjelenítik hogy mennyi időt töltött alacsony, közepes vagy magas koherenciában.

 

* A koherencia a rend, a harmónia és a stabilitás foka, amely az ön autonóm idegrendszerében van az adott pillanatban.

 

A koherensebb HRV minta a hatékony vagy optimális funkciót tükrözi, ami összefügg az Ön idegrendszere és a szív – agy közötti  energia- és információáramlásának “könnyedségével”. A szabálytalan, inkoherens HRV-minta a stresszt és a túlzott energiafogyasztást tükrözi.

 

A HRV vagy a szívritmus mintázata tájékoztatja az agyat arról, hogy a szív és a test mit érez és ez befolyásolja  az agyat a döntéshozatalban és az Ön nyugalmának fenntartásában, különösen kihívásokkal teli vagy stresszes időkben.

 

Pihentető a koherenciába kerülés?

 

Igen, de a koherencia nem relaxáció. Ez a tevékenység az idegrendszer paraszimpatikus és szimpatikus ágainak egyensúlyba kerüléséről szól. Ez egy nyugodt, ugyanakkor energikus jelenlétet és tudatos állapotot jelent. A belső koherencia gyakorlása megkönnyíti a mentális funkciókat. Több hozzáférést enged a magasabb intelligenciájához, és javítja az összpontosítást, a kreativitást, az intuíciót és a döntéshozatalt. Amikor a szív koherenciájában vagyunk, jobban teljesítünk! Magabiztosabbnak, pozitívabbnak, nyugodtabbnak, mégis energikusnak érezzük magunkat.

 

Beállítások testreszabása

 

A “Settings”- beállítások  eléréséhez koppintson a képernyő bal felső sarkában lévő ikonra.

 

Az első menü a „Session” Munkamenet beállításait tartalmazza. Ez magában foglalja a lehetőséget a saját zene kiválasztására a könyvtárakból és a hangerő-szabályozására.

 

 

Hangok beállítása: Alapértelmezés szerint a koherencia hangok minden pontszám változáskor megszólalnak, ami kb 10 másodpercenként történik. Ezeknek a harangjátékoknak egybe kell esniük a Mandala minden egyes színes négyzetével. Minden szintváltozásnál jelez. Jutalomcsengő akkor szólal meg, amikor 30 másodpercig folyamatosan zöld színben sikerült maradni, és ez 30 másodpercenként megszólal ha a zöldben van. Van egy magas pontszámú jutalom harang,  ez akkor jelez, amikor  60 egymást követő zöld pontszámot ért el. A Hanghatások hangereje beállítható úgy is hogy  CSAK akkor jelez, ha az aktuális koherencia szint megváltozik. Egyes mobiltelefonokon a rezeg opció rendelkezésre áll. Ügyeljen arra, hogy a vibrálásához engedélyezze ezt a telefonján.

 

A „Challeng Leve” kihívás szintje a csillagok számának megfelelően négy szint egyikére állítható be. Az 1. szintű kihívással kezdje, és idővel emelje, ahogy az edzésben fejlődik.

 

 

A “Breath Pacer” légzés sebessége a Mandala mozgásának sebessége az 1. képernyőn, a vízszintes vonalak mozgása  a 2. képernyőn és a „Mini mozgó pont” a többi képernyő tetején. Legtöbb embernek, a 10 másodpercenként egy légzési ciklus beállítása növeli a leghatékonyabban a szívkoherenciát.

 

A” Session timer”munkamenet-időzítő egy harangjátékot játszik az Ön által kijelölt időpontban a gyakorlat során.

 

Válasszon ki egy képet vagy videót a „My Inspiration” Saját inspiráció  személyes könyvtárából a megjelenítéshez. Olyat válasszon, amely pozitív vagy jó érzést vált ki és motivál. Az első alkalommal, amikor beállítja ezt az applikáción a személyes videó vagy kép betöltéséhez ,megjelenhet egy üzenet, amely engedélyt kér  az alkalmazásnak a galériához való hozzáféréséhez. Engedélyezze az Inner Balance hozzáférését .

 

A “Settings” beállítás menü 2. pontja: „Session Display Option”-Munkamenet-megjelenítés beállításai között be- vagy kikapcsolhatja az egyes munkamenet-nézeteket. Ez lehetővé teszi egy olyan nézet kihagyását, amelyet nem akar használni. Bezárhatja a “Coach”-javaslat üzeneteket, Mini HRV és Mini Breath Pacer részeket a kijelzőn.

 

Ha inkább egy színes hátteret szeretne, válassza ezt itt a „Theme”-Téma részben tudja megtenni.

 

A “Settings” beállítás menü 3. pontja: „Mood Selection Visibility” hangulat kiválasztásnak három lehetősége van, amelyek be- és kikapcsolhatók.

 

Fentről lefelé: Munkamenet előtt, Munkamenet után és Új bejegyzésnél jelenjen meg ez a lehetőség.

“Reminders”-emlékeztetők beállítását teszi lehetővé.

 

A „Login and Sync”-Bejelentkezés és szinkronizálás menü a következőket jeleníti meg:

a WiFi-t csak a szinkronizáláshoz használja; a felhasználó mailcíme ami a HeartCloud-on van beállítva illetve itt lehet kijelentkezni vagy  bejelentkezni is, valamint a szinkronizálás most gomb.

A ”Reset”-visszaállítás törli az összes adatot, és visszaállítja a telepítés kezdeti állapotát. Ha odaadja az eszközt egy másik személynek, akinek vissza kell állítani és létre kell hoznia egy saját HeartCloud-fiókot.

„App and sensor information”-Alkalmazás- és érzékelőinformációk: Itt megtalálja az alkalmazás verzióját és további  adatokat az érzékelővel kapcsolatban. Az érzékelő információ tartalmazza: a használt érzékelő típusát (Bluetooth) és az akkumulátor töltöttség szintjét. A Tanterem mód kiveszi az Ön egyedi érzékelőjét, és arra szolgál hogy ha olyan környezetben van, ahol több szenzor van egymás közvetlen közelében ilyenkor ne zavarják meg az érzékelők egymást.

„Forget all sensors”- összes érzékelő elfelejtésével  elfelejti az alkalmazás a korábban csatlakoztatott érzékelőket.

„Guides” Útmutatók fül A Bevezetés videó megjelenik az alkalmazás indításakor. További angol nyelvű video- és audio útmutatók elérhetőek, amikor csak meg szeretné tekinteni őket, a “Guides” Útmutatók fül alatt.

 

’Session”-munkamenet futtatása

Alapértelmezés szerint 4 képernyő nézet lehetőség van a munkamenet futtatása közben:

Az első két képernyő a „Mandala” és a „Chaser”. Segítenek a légzés ütemében, megmutatják a koherencia szintet, és hasznos „coaching” üzeneteket jelenítenek meg.

Az 3. „Inspirációs munkamenet” képernyőn megjelenik egy kép vagy videó, amely nagyobb koherenciára ösztönöz. Ezeket a „Settings” Beállítások segítségével testreszabhatja személyes képével vagy saját könyvtárából származó videóval a fent leírtak szerint.

A 4. „Detail Session” képernyő a HRV ritmust, az időbeli koherenciát, a percenkénti  pulzust és a teljesítményspektrumot mutatja. Itt megtalálja (hacsak a beállításokban nem tiltja) a kicsi légzésütemadót, mozgó labda formájában a képernyő tetején.

A fenti két nézet számos adatot jelenít meg az edzéshez. Az eredménytábla tartalmazza:

Koherencia(lila), munkamenet hossza(rózsaszín) és összpontszám a munkamenet alatt(narancs).

A lila szakaszban a koherencia a jelenlegi Koherencia pontszámot mutatja. Ez a szívritmus mintázatának, koherenciájának mértéke.A koherens szívritmus stabil, rendszeres ismétlődő ritmus, amely egy szinusz görbére hasonlít

0,04–0,24 Hz közötti frekvencia (3-15 ciklus / perc). A pontozási algoritmus folyamatosan figyelemmel kíséri a legfrissebb 64 másodperces szívritmusadatokat, és 5-másodpercenként frissíti a pontszámot. Minél stabilabb és szabályosabb a szívritmus gyakorisága, annál magasabb a koherencia pontszám.

A pontszám 0-16 között mozog. A tipikus pontszámok 3,0 -6,5 között mozognak. Gyakorlással és rendszeres használattal megfigyelheti a normál koherencia pontszámát és hogyan ingadozik, amikor többé-kevésbé fókuszált és mikor nagyobb szintű belső egyensúlyt tapasztal. Használja a pontszámtartományt a megfelő „Level”- szint beállításához.

A rózsaszín szakasz a munkamenet hossza.

A Narancssárga szakasz az Ön teljesítményét mutatja. Ez az Ön koherencia pontszámainak összege a munkamenet hossza alatt. Ez az érték javítható a magasabb koherencia pontszámmal és a munkamenet során a Koherenciában töltött idő hosszával. Ez az összes koherencia összessége. A pontozási  algoritmus 5 másodpercenként frissíti a koherencia pontszámot egy aktív munkamenet során, és összeadja azokat együtt adva egy összeget, amelyet az alkalmazás kijelzőjén “Achievementnek” hívnak. Érdemes beállítani a napi „Achievement Goal” értéket  magának. A napi 300 pont eredményességi mutató jó kezdet lehet. Ez egyetlen munkamenetben is felhalmozható, vagy akár kettő vagy több munkamenetre  is elosztható.Ez játékosan motíválhatja hogy egyre jobb értéket érjen el.

A 4.részletképernyőn ezeket a grafikonokat is láthatja közvetlenül az eredménytábla alatt:

A” HRV” grafikon a pulzus változékonysága. Ez a pulzus normális ütemei közötti apró változásokat méri.

A HRV elemzése fontos eszköz a szív-agy kölcsönhatások és az autonóm idegrendszer értékelésére (funkció, szinkronizálás és egyensúly). A HRV kulcsfontosságú :az öregedés, a szív egészsége, az ellenálló képesség és az általános jólét mutatója.

Időbeli koherencia (Coherens Over Time) – A COT a teljes hosszúságon ábrázolja a koherencia pontszámokat. A diagram 5 másodpercenként frissül minden új pontszámmal. A diagram háttere tükrözi a jelenlegi „Level”-kihívási szint beállítás koherenciaszintjének küszöbértékeit; piros = alacsony, kék =közepes, zöld = magas. Ha magasabb szintű koherencia pontszámot ér el, az ablakban megtörténik automatikusan a sávok módosítása, és a piros és a kék rész kisebb lesz. Fontos megjegyezni, hogy ha még alacsony is a koherencia az még mindig koherencia. Ne csüggedjen ettől. A fejlődés a gyakorlással érhető el.

Pulzusdiagram – Az impulzusadatokat az érzékelőből gyűjtik össze, és a pulzus kijelzőn jelennek meg Ütés percenként (BPM) Az aktuális pulzusszám ütemenként jelenik meg. A BPM folyamatosan változik, összhangban a pulzus változékonyságával.

Spektrumgrafikon – a szívritmus adatainak matematikai változását jeleníti meg frekvenciakomponensenként. A leglassabb (alacsony) frekvenciák a grafikon bal oldalán láthatók és gyorsabb (magas) frekvenciák a jobb oldalon. Ahogy a szívritmus koherensebbé válik a frekvenciaeloszlás koncentráltabbá válik egy jelcsúccsá. A Spektrum 5 másodpercenként frissül.

Munkamenet leállítsa

A munkamenet leállításához érintse meg egyszer a képernyőt, hogy aktiválja a menüsort a Start és a Stop gombbal. Koppintson a Leállítás elemre hogy befejezze a munkamenetét. Amikor a munkamenet leáll, az alábbi összefoglaló nézetet fogja látni.

„Review”-áttekintés fül

Válassza az Áttekintés fület, hogy elérje munkamenetének előzményeit, haladását, díjait és céljait. Válasszon ki egy munkamenetet a listából a munkamenet jelentés / előzmények részleteinek megtekintéséhez. Hosszabb munkamenetek esetén vegye figyelembe a BPM (y-tengely) bal oszlopát kicsinyítheti a HRV-diagramon egy “kicsípő” mozdulattal. A diagram visszaállításhoz koppintson rá duplán.

Munkamenet törléséhez érintse meg és csúsztassa balra a törölni kívánt munkamenetet.

Az ” History” Előzmények nézetben megjelenített koherencia pontszám a koherencia pontszám átlaga az egész munkamenet során. Ez eltér a munkamenetben megjelenített utolsó koherencia pontszámtól.

Social media and sharing-Közösségi média és megosztás

Koppintson a „Review”-Áttekintés ikonra, válassza ki a megosztani kívánt munkamenetet, és nyissa meg. Koppintson a ikon aljára így a képernyőn látható a Megosztás ikon. Használja ezt az ikont a Közösségi Média eléréséhez és a megjegyzések megosztásához

Facebookon, Twitteren vagy e-mailben.

Be kell jelentkeznie harmadik féltől származó alkalmazásokba, például a Facebookba vagy a Twitterbe, és egyes esetekben a hozzáférést engedélyezni kell  a megosztáshoz. Vegye figyelembe, hogy néhány harmadik féltől származó alkalmazás szabályokkal rendelkezik . A Facebook például blokkolhatja a mutatókat.

“Goals Awards and Progress”-Célok, díjak és haladás

A „Review”- visszatekintés lapon érintse meg a Goals-Célok elemet a kezdeti személyes célok megtekintéséhez.

Koppintson az Awards- Díjak elemre az elért díjak megtekintéséhez.

Koppintson a Progress-Haladás elemre, hogy grafikusan megjelenítse a korábbi mentett koherenciában töltött időt, eredményeket, átlag Koherencia pontszámot és kihívás szintjét az idő múlásával.

Mood Selection-Hangulatválasztás A hangulatkiválasztási láthatóságot a Beállításoknál állíthatja be. Alapértelmezés szerint kiválaszthatja azt a hangulatjelet amelyik megfelel az aktuális hangulatának. Ezeket választhatja: munkamenetet indítás előtt, munkamenet leállítása után vagy egy új bejegyzéskor. De hagyhatja üresen is.

“Journals”-Napló fül-A Napló fülön felveheti, szerkesztheti vagy törölheti a Napló bejegyzéseket a gyakorlások során és hangulatjeleket adhat hozzá. Használja a jobb felső sarokban található “+” ikont új bejegyzések hozzáadásához. Érintse meg a Szerkesztés gombot a szöveg hozzáadásához. Csúsztassa balra a naplóbejegyzés törléséhez.