fbpx

A koherencia nem Relaxáció(ellazulás).

Fontos szempont, hogy a koherencia állapota pszichológiailag és fiziológiailag is megkülönböztethető a relaxáció legtöbb technikájával elért állapottól. Fiziológiai szinten a relaxációt az autonóm kiáramlás általános csökkenése (alacsonyabb HRV / szívritmus-változékonyságot eredményező) és az Autonom idegrendszer-egyensúlyának eltolódása jellemzi a megnövekedett paraszimpatikus aktivitás felé.

A koherencia a paraszimpatikus aktivitás relatív növekedésével is társul, ezáltal magában foglalja a relaxációs válasz kulcsfontosságú elemét, de fiziológiailag különbözik a relaxációtól, mivel a rendszer természetes rezonancia frekvenciáján rezeg, emellett fokozott az összhang az idegrendszerben és a szív–agy dinamikában.

Ez a két állapot közötti fontos különbség a legvalószínűbben a HRV teljesítményspektrumukban tükröződik (lásd a fenti ábrát és magyarázatot). Továbbá, a relaxációval ellentétben, a koherenciaállapot nem szükségszerűen jár a pulzus csökkentésével vagy a HRV mennyiségének változásával, hanem elsősorban a szívritmus mintázatának változásával jellemezhető.

 A bal oldali két grafikon a pulzus tipikus változékonyságát (szívritmus) mutatja a relaxáció és a koherencia állapota alatt. Jobb oldalon a szívritmus mintázatának HRV teljesítmény spektrális sűrűségi diagramjai láthatók. A relaxáció magas frekvenciájú, alacsony amplitúdójú szívritmust eredményez, ami csökkent autonóm kiáramlásra utal. A HRV teljesítményspektrum nagyfrekvenciás sávjában megnövekedett teljesítmény figyelhető meg, ami a megnövekedett paraszimpatikus aktivitást (a „relaxációs választ”) tükrözi.

Ezzel szemben a tartós pozitív érzelmek által aktivált koherenciaállapot erősen rendezett, sima, szinuszhullám-szerű szívritmusmintával társul. A relaxációval ellentétben a koherencia nem feltétlenül jelenti a HRV csökkenését, és időnként akár a HRV növekedését is eredményezheti az alapállapothoz képest. Amint az a megfelelő teljesítményspektrumban látható, a koherenciát egy szokatlanul nagy, keskeny csúcs jelöli az alacsony frekvenciasávban, középpontja 0,1 hertz körül van (vegye figyelembe a koherencia és relaxáció spektrumának jelentős teljesítményskála-különbségét). Ez a nagy, jellegzetes spektrális csúcs a koherencia állapot során bekövetkező rendszerszintű rezonanciát és szinkronizációt jelzi. Ezt az Inner Balance készülékkel tudjuk is mérni. Gyakorlatilag ez az optimális állapot az egészséghez és a tanuláshoz.

A relaxáció és a koherencia között nemcsak alapvető élettani különbségek vannak, hanem ezen állapotok pszichológiai jellemzői is meglehetősen eltérőek. A relaxáció egy alacsony energiájú állapot, amelyben az egyén mind a testet, mind az elmét pihenteti, tipikusan elszakadva a kognitív és érzelmi folyamatoktól. Ezzel szemben a koherencia általában magában foglalja a pozitív érzelmek aktív bekapcsolódását. Pszichológiailag a koherenciát nyugodt, kiegyensúlyozott, ugyanakkor energikus és reagálóképes állapotként éli meg, amely elősegíti a mindennapi működést és interakciókat, ideértve a mentális élességet, fókuszt, problémamegoldást és döntéshozatalt, valamint fizikai aktivitást igénylő feladatok teljesítését. és a koordináció.

Az eredeti cikk a HeartMath oldalán (www.heartmath.com) megtalálható.